'diverse vormen van neerslag'
Galerij Universiteitsbibliotheek Radbout Universiteit Nijmegen
vijf vitrines met twaalf boeken
en tien tekeningen aan de muur

 

Marinus van Dijke leeft niet zozeer midden in de natuur, hij leeft er vooral mee mee, in ondergedompeld en als kunstenaar tegelijk zeer reflexief. Even
aandachtig als gevoelig voor de permanente veranderingen en schommelingen die zich erin voordoen, houdt hij om zo te zeggen de vinger aan de pols. In zijn kunst voelen we dan ook als het ware zijn eigen hartslag.

De boeken die in de vitrines van Galerij van de UB worden geëxposeerd, zijn dan ook een soort dagboeken waarin de sporen die de natuur in het leven – de geest en het gemoed – en in de leefomgeving van Marinus van Dijke trekt, zijn opgetekend en vastgelegd. Aan de muren is meer studieus werk opgehangen: ‘diverse vormen van neerslag’. De kunstenaar brengt, op basis van zijn bijzondere aandacht voor het vallen van regen en sneeuw, de grote diversiteit die erin bestaat in beeld, terwijl wij er tot voor het bekijken van zijn tentoonstelling geen weet van hadden. Sommige werken heeft hij wezenlijk samen met de natuur gemaakt. Zoals hijzelf zegt: “De bewegingen van de regen en sneeuw zijn door middel van film vastgelegd en later gebruikt als basis voor verschillende boeken, tekeningen en computerprints. Ik heb foto’s van regen- en sneeuwluchten gemaakt en deze direct op een A4 met in water oplosbare inkt geprint. Daarna heb ik de prints buiten gelegd om een korte tijd de regendruppels of sneeuwvlokken erop te laten vallen. Hierdoor vloeide de inkt uit tot verschillende structuren en kleurmengingen.”
Daan van Speybroeck, kunstcoördinator

Galerij Universiteitsbibliotheek
eerste verdieping
Erasmuslaan 36 Nijmegen
Open van 9.00 tot 21.00 uur